Friday, 2 May 2014

Mask Kacang hijau or Mung bean Mask

Hi there, mesti korang tak pernah dengan or jarang dengar pasal mask kacang hijau ni kan, yela selalu kan orang buat bubur kacang hijau je,hehe. Tapi khasiat kacang hijau ni memang banyak, especially untuk korang yang ade jerawat, fungsi die adalah untuk mengecutkan jerawat, menghilangkan parut, mengurangkan minyak di muka & macam - macam lagi la. Lagipun kacang hijau kan murah & senang nak cari.

Boleh buat sendiri kat rumah, cara dia senang je, yang penting korang harus ada kacang hijau & natural yogurt.

Bahan - bahan :  1. Kacang hijau ( diblend sampai halus )
                          2. Natural yogurt ( tak kisah brand ape )



Aku guna jenama nestle, sebab time ni jumpa yang ni je, tapi korang boleh guna jenama ape je.
Tak kisah pun.

Ni rupa kacang hijau yang dah di blend, kalau nak senang, belnd sekali banyak, nanti tak payah lah nak blend setiap kali nak guna ( jimat masa )



Letak 1 setengah sudu kacang hijau & 2 sudu yogurt, lepastu kacau, kalau rase macam pekat sangat, tambah yogurt lagi. Ada separuh orang letak air, aku guna yogurt sebab die senang nak lekat kat muka nanti.


Ni lah hasil terakhir setelah digaulkan kan. Boleh lah apply kat muka, tapi kene pastikan cuci muka dulu, guna air biasa je. Biarkan kat muka sampai die kering. Lepastu baru tanggalkan & cuci sampai bersih.


Disebabkan lacang hijau ni bahan semulajadi, hasil die kene tunggu lama sikit la, tapi InsyaAllah berhasil, sebab aku pun selalu guna ( seminggu 2/3 kali ), bila dah cuci muka, rasa muka ni lembut & kurang berminyak, jerawat pun susah nak tumbuh. Tapi kene sabar ye.

-SEMOGA BERJAYA-

1 comment: