Tuesday, 13 September 2011

Tabiat

Kalau dah nama tabiat tu,memang susah nak ubah kan.Selalu kalau time pergi rumah orang meninggal,memang la orang ramai,tapi ramai sangat yang berborak pasal si-mati.Kalau dah bacakan Yassin or sedekahkan Al-fatihah tu,duduk je la diam-diam,Kan diam tu lebih baik dari berkata-kata.

Ni tak,sibuk nak menanya,apesal die meninggal?sakit ape?kene buatan orang ke?dah berapa lama sakit?.Kalau soalan tu diorang tanya kat orang lain x pe la,ni tanya kat keluarga si-mati,kan susah diorang nak jawab,lagi menambahkan sedih lagi ade la.

Kat kubur pun boleh bercakap lagi,time imam baca talqin tu,dengar & ambil iktibar,ni boleh lagi berbisik-bisik.Kalau yang bawak phone tu,silent kan la,ni x,memekak je.Kan mengganggu namanye tu.So,lepas ni,sapa yang ade tabiat ni,harap-harap berubah lah ye :)

8 comments:

aimie amalina said...

peringatan yg bagus ni!
=]
sukeeee2!

Mya said...

setuju! marilah berubah untuk kebaikan =)

Yumida said...

bak kata pepatah...kurangkan bercakap..lebihkan mendengar..org yg byk bercakap n bercakap, hati menjadi semakin keras. susah menerima pendapat org.
if awak jumpa org kpg awak yg msh bertabiat spt ini, awak nk tegur ke x?

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

itew budaya org melayu
susah kan nak buang habit tue

Diana @ bilakukatacinta said...

memang sedih sgt..kekadang masa tu dah lah keluarga simati tengah bersedih yang datang ni pulak boleh berborak suka-suka mcm majlis perjumpaan keluarga. Yang paling tak boleh diterima..siap dressing cantik2 dengan make up segala...tak sesuai dgn majlis

Hanis Azla said...

tabiat yg tak elok tu kita tinggalkanlah untuk menghormati perasaan org lain kan.. Salam kenal yer.. Thanks sudi singgah ke blog akak..

H.J said...

penyakit genetik la ni..turun menurun..tak habis2..huhu

Mya said...

penyakit genetik? hikhik kenot go =p