Thursday, 29 December 2011

Saturday, 24 December 2011

Islam itu mudah

Sumber : Google

1. Jika kita marah : TOPUP wuduk untuk sejukkan jiwa
2. Jika kita bingung : KLIK doa,supaya tenang hati
3.Jika kita dipuji : RELOAD syukur supaya tidak alpa
4. Jika kita gagal : DOWNLOAD usaha untuk memberi semangat
5. Jika kita kecewa : RESTART tenaga  agar sentiasa sedar
6. Jika kita bersedih : SELECT ibu-bapa untuk meluahkan perasaan
7.Jika kita berdosa : UNDO perangai itu,dan bertaubat
8.Jika kita berdendam : DELETE buruk sangka supaya hati kita bersih
9.Jika kita berbohong : BACKSPACE kata-kata untuk memperbetulkan keadaan
10. Jika kita buat maksiat : REGISTER SOFTWARE sikap baru dan bertaubat nasuha


Sumber : Majalah GEN-Q

Thursday, 22 December 2011

Makcik days out.

Setelah lama jari ni tak mengetuk keyboard,rase rindu pulak,hehe.Maklumlah cuti lama sangat.Jom aku mulakan dengan cerita yang lain dari yang lain(lain ke???).Selalunye korang dengar girls day out je kan,yang aku pulak,makcik-makcik days out.Memang gempak giler,padahal gi Mydin je pun.

Watak-watak utama nye ialah,mak aku,makcik aku,dan sepupu aku.Memang syok giler,selalu berbalah pasal nak beli baju(kalau keluar dengan kawan2 la) ni berbalah pasal harga barang-barang,tak pun pasal barang mana yang lagi elok.

Kitorang yang muda sedikit ni,senyum je,yela,orang tua lebih berpengelaman kan,lebih banyak makan garam.So,sebagai yang muda,ikut je la.Gambar xde la,rugi sangat tak ambik,korang bayangkan je la ye.Ok la,bye-bye :)

Saturday, 17 December 2011

Weeee..Tora datang lagi

Waaa,gile rindu dengan permainan ni,bile keluar je kat tv pasal tora datang lagi ni,mesti aku terus kumpul duit nak beli.Padahal isi die biase je,dalam die ade coklat yang bulat tu dengan mainan.Arghhh,sumpah rindu.Sekarang ni memang la ade jual,tapi aku jarang jumpa.

sumber : google


Tibe-tibe je aku teringat pasal permainan ni,dah besar-besar ni,kalau jumpe pun mesti malu nak beli,(padahal orang lain tak tanye pun,nak beli untuk siape?),tapi rase malu sendiri,hehehe.Bila fikir pasal dulu dengan sekarang,memang dah jauh beza,terase semuanya berubah & terase diri ni dah tua SIKIT,hehehe.

Budak sekarang ni,aku rase diorang dah tak hairan dengan permainan2 macam ni kan,yela dah ade psp,ipad, dan macam-macam lagi la.Tapi kene ingat,jangan jadikan diri kita sebagai mangsa teknolgi :)

P/S: Harap Dato' Lee Chong Wei dapat kalah Chen Long esok(oops,mean hari ni,tula update lambat sangat) dan mara ke final :)

Friday, 16 December 2011

Orang pertama

Susahnya menjadi yang pertama or yang teratas,sebab ape?Orang dibawah sentiasa berlumba-lumba untuk merebut tempat yang pertama tu la,tugas orang yang pertama tu pulak ialah untuk mengekalkan posisinya supaya sentiasa berada di tempat yang pertama.

Kalau bagi aku senang je,tak semua orang sentiasa di atas,so kene bersyukur dan terima seadanya.Selalunya,bila  manusia berada di atas ni,die akan rasa suka dengan kedudukan die,maklumlah,layanan yang diterima semuanya kelas A,tip-top gitu.Sape tak nak kan???

Yang paling-paling penting,kita kene bersyukur dengan apa yang ada dan ingat sesuatu yang berlaku tu ade hikmah disebaliknya.So tak kira berada di kedudukan paling bawah sekali pun walaupun selepas berusaha,terima dengan hati yang redha dan yang penting SYUKUR.

sumber : google


P/S: Salam jumaat :)

Monday, 12 December 2011

Gerakan Freemason Sedunia

sumber : google

Ni sebenarnya buku yang aku tengah baca sekarang ni,dalam buku ni,penulis(Harun Yahya) menerangkan pasal gerakan freemason ni dari A-Z. Dalam sedar ataupun tidak,pengaruh freemason ni memang terlalu banyak kat dunia ni,even kat Malaysia.Jom baca sikit pasal Freemason ni.

Ape itu Freemason ?

Gerakan Masuniah atau `Freemasonry' atau Illuminati ialah satu gerakan sulit yg menggelarkan diri mereka dengan `free builders' (pembangun bebas) yg mendakwa tidak terikat dengan mana-mana ikatan (pihak) kecuali sesama freemasons.

Freemasonry ditubuhkan secara rasmi oleh tokoh Yahudi, Adam Wishaupt di Kota London, 1717. Ia kemudian diperkuat oleh Albert Pike , seorang general Amerika (1809-1891). Intisari gerakan Freemason ialah:
1. menghapus semua agama,
2. menghapus sistem keluarga
3. mengkucarkacirkan sistem politik dunia
Hasil drpd gerakan ini telah mencetuskan tiga perang dunia, tiga revolusi (termasuk revolusi Perancis), melahirkan tiga gerakan utama (Zionisme, Komunisme, dan Nazisme) Rujukan: Bernard E Jones, 1982. Freemason's Guide and Compendium. London & Henley, Harrap Ltd 

Aku nak terangkan pun,tak reti sangat,sebab nanti takut tersilap,nak tahu lebih lanjut,tekan sini

P/S : Jom membaca :)

Saturday, 10 December 2011

Lawak yang sedih

Sumber : Google

Sumber : Google
Walaupun karangan die ade unsur-unsur lawak,tapi aku kesian kat budak ni,dari gaya penulisan die,nampak sangat yang die ni macam kurang kasih sayang :(


Thursday, 8 December 2011

Urat terkejut

Dalam dua tiga hari ni,baru la aku nampak matahari bersinar-sinar,kalau tak asyik mendung je.Memang tak sah la kalau tak hujan,tapi x pe,hujan tu kan rahmat.Aku bukan nak cakap pasal tu sebenarnya,bila cuaca dah ok sikit,aku mula la main badminton,dah lama dah tak bersenam ni.

Habis semua badan sakit-sakit,lengan bengkak.Semuanya sebab tak stretching dulu,terus main je.Mak aku cakap " urat tu terkejut,sebab tu la bengkak-bengkak",hmmm,tu la,yang aku pun satu,langsung tak ingat,time main tak rase sakit,tapi bila lepas main,memang terase la sakitnye.Lenguh sana - sini macam orang tua,hehehe..

Note to myself : " LAIN KALI KALAU NAK MAIN APE-APE GAME,STRETCHING DULU "

Wednesday, 7 December 2011

Berbelit-belit.

Jom buat senaman lidah,boleh tak korang cakap ayat kat bawah ni laju-laju.Kalau tak boleh,jangan mengalah,teruskan usaha.Practice make perfect.


Peter Piper picked a peck of pickled peppers.
A peck of pickled peppers Peter Piper picked.
If Peter Piper picked a peck of pickled peppers,
Where's the peck of pickled peppers Peter Piper picked?

source : google






Monday, 5 December 2011

Selesai sudah

Hmmm..lama dah aku tinggalkan blog ni,dah penuh dengan sesawang dah,hehe.Bukannya ape,minggu lepas memang busy,nak bukak lappy pun x de peluang.Tapi minggu ni dah x busy da,abang aku pun dah selesai nikah,semalam pulak hari bersanding.Nasib baik pakai catering,kalau tak,bengkak-bengkak la kaki nak basug periuk belanga tu,hehehe.

Seronok betul bila saudara-saudara datang,penat melayan kerenah yang tua dengan tang muda,paling best bile nak mandi,macam duduk kat asrama sebab kene tunggu giliran.Yang paling best bile layan budak-budak,tapi kadang-kadang sampai tak terlayan rasenye,aktif sangat.

So,lepas ni,boleh la update setiap hari :))

Thursday, 1 December 2011

Isteri saya hilang

Seorang suami berjumpa polis untuk melaporkan kehilangan isterinya yang keluar seketika untuk membeli gula,namun tidak pulang-pulang.

"Sudah berapa lama isteri encik keluar?"Soal polis.

"Saya tidak pasti pula.Pagi tadi atau tengah hari kot "

"Dia pakai baju warna apa?"

"Tak pasti la tadi.Mungkin hitam atau putih,kalau tak pun kelabu."

"Baiklah,dia ada bawa kad kredit atau kad ATM bersama?"

"Kad ATM memang selalu ada dalam dompet die,tapi kad kredit tidak pasti pula."

Polis tersebut menggeleng-gelengkan kepala."Isteri encik keluar dengan kereta persendirian?"

"Ya tuan,dia keluar menggunakan kereta saya,Perodua Myvi.Kereta saya tu bewarna silver,berusia hampir empat tahun 12 Disember nanti.Bumper depan kereta sebelah kiri ada kesan calar sikit.Bahagian dalam kereta saya guna wangian Teddy Dream dari Lovely Lace."

"Okey,kalau macam tu,kita cari kereta encik dahulu sebelum cari isteri encik,"Kata polis menamatkan sesi soal siasat.

Sumber : Majalah SOLUSI

Wednesday, 30 November 2011

Monday, 28 November 2011

Kahwin

Rasenye semenjak dua menjak ni,jarang hari-hari aku update blog,sorry la ye.Busy buat persiapan nak kahwin,tapi bukan aku yang kahwin,abang aku,hehehe.Tapi biase la,mesti orang perempuan yang lebih-lebih,yang lelaki nye biase je.

Bila pikir-pikir balik,kahwin nye sehari je,tapi persiapan nye berbulan-bulan awal,maklumlah naik pelamin nye seumur hidup sekali je (tapi ade je yang naik banyak2 kali kan,hehehe).Harap perkahwinan nye berjalan lancar,dan abang aku tak terketar-ketar masa kad nikah nanti,hahahaha.

Chopp: Musim cuti sekolah ni,memang musim kahwin dan musim hujan,kan?kan?kan?


Saturday, 26 November 2011

Selamat tahun baru

Salam Maal Hijrah dan selamat tahun baru,
Semoga tahun ini lebih baik dari tahun yang sebelumnya,
Yang kat bawah ni doa akhir tahun dan awal tahun :)

Sumber : Google
Click picture to enlarge :)

Friday, 25 November 2011

Pilihan Hati

Dah lama tak layan hindustan,tapi bila tengok tadi best pulak rasenye,walaupun dah banyak kali tengok,hehe.Jalan cerita pulak,confirm la aku dah taw.Kalau dah taw cerita tu sedih,tapi still keluar jugak air mata ni,hehehe.Kalau sepuluh kali tengok,sepuluh kali la nangis,lepas tu kene gelak,hehehe.

Citarasa orang ni berubah-ubah.Dulu bollywood,sampai Shah Rukh Khan datang Malaysia la,tapi sekarang ni da K-pop pulak.Aku suka semua,dari hollywood,bollywood,malaywood,even K-pop,aku layan je.Tapi aku pilih yang aku suka je la,hehehe.

Hmmm,kalau korang suka yang mana ye???

Tuesday, 22 November 2011

Malaysia Juara

Walaupun aku tengok dekat rumah je,aura dari stadium bung karno tetap terasa.Dari awal game sampai masa ambil pingat emas tu pun,aku still tengok jugak,hehehe.Bangga sangat bila lagu negaraku berkumandang dekat stadium tu.

Tahniah buat pasukan bola sepak Malaysia,sebab berjaya mempertahankan kejayaan dalam sukan SEA.Diorang bermain di depan hampir 80 ribu penyokong tuan rumah,tapi rasa gentar dan gemuruh tu menjadi pembakar semangat untuk diorang bermain dengan lebih baik lagi.Cayalah Malaysia.

Tahniah sekali lagi diucapkan pada pemain bola sepak Malaysia dan kepada atlit yang telah menyumbang Emas,Perak dan Gangsa untuk negara kita.Dan diharapkan pasukan bola sepak Malaysia bermain sehabis baik untuk menetang pasukan Syria nanti untuk pusingan kelayakkan ke Olimpik.


Chopp : Agak-agak Malaysia dapat cuti tak,hehehe ???

Sunday, 20 November 2011

20/11/2011

Selamat hari jadi pada diri sendiri,weeee.Dah 21 tahun dah umur aku.Cantik kan tarikh tu???Ucapan untuk diri sendiri.

Source : Google


1. Semoga dipanjangkan umur & dimurahkan rezeki
2. Semoga bahagia dunia & akhirat
3. Semoga jadi anak yang solehah :)

Friday, 18 November 2011

Malunya!!!!

Semalam,mase aku tengah tunggu bas,ade la sekumpulan pelajar yang tengah ambil spm duduk dekat station ni,maybe diorang dah habis paper agaknye,x pun keluar awal.

So,diorang ni pun bising-bising la,diorang cakap la pasal nombor,aku ingat mesti diorang tension pasal exam math kot.Sebab semuanya cakap pasal nombor.Tapi rupa-rupanya diorang cakap pasal nombor ekor,bukan main rancak lagi aku dengar.Yup,pelajar melayu and for sure la beragama islam.Aku yang tak de kene-mengena ni pun rasa malu.

Apa nak jadi la diorang ni,belum tamat SPM lagi,tapi yang ade kat dalam kepala diorang nombor ekor.Diorang siap nak share duit lagi sebab nak beli nombor ekor tu.Rase malu lagi sekali,sedih pun ade bila anak-anak bangsa melayu jadi macam ni.Harap diorang tu berubah.

Thursday, 17 November 2011

Team Malaysia

Blog ni di update sebelum bermulanya pertandingan bola sepak antara Malaysia dan Indonesia.Semoga Team Malaysia mempamerkan usaha yang bersungguh dalam pertandingan nanti.Harap Malaysia menundukkan team Indonesia,hehehe.

Lastly,Go Malaysia Go


Tuesday, 15 November 2011

Cara-cara menjawab telefon dengan betul :)

Cara-cara menjawab telefon

Sebenarnye cara menjawab tepon yang kite amalkan adelah salah... dan kebanyakannye sama.terpikir kah anda untuk menjawab dengan jawapan yang betul. Jadi disini kite akan cube untuk menukarkan jawapannye
(tak le boring sangat lebih-lebih lg kalau yg kejenye mmg jawab telefon).Jom sama-sama cuba,mesti best,hahaha...


1.Soalan: haloo, may i speak to bedah please?
Jawapan: maaf.sini bukan balai polis.

2.Soalan: haloo, siapa disana?
Jawapan: ntah. saya kat sini,mane le saya tau sape kat sane..

3.soalan: haloo, boleh saya bercakap ngan bapak awak?
Jawapan: nak cakap cakap je ler. buat ape tanye saya.

4.Soalan: haloo, boleh sambungkan ke nombor 323?
Jawapan: maap cik,nombor tak boleh disambung,?hanye boleh dicampur.

5.Soalan: haloo, mak ade rumah?
Jawapan: mak takde rumah.bapak ade pasal rumah ni bapak yang beli.

6.Soalan: boleh saya bercakap ngan siti?
Jawapan: maap.nombor yang anda dail tidak mahu memberikan perkhidmatannye?.?.?.? time kacih.

7. Soalan: haloo, tolong panggilkan samad. saya nak bercakap dengannye.
Jawapan: sila panggil sendiri.saya sibuk.maap

8. Soalan: halloo... ...
Jawapan: haloo. pusat sakit mental disini.anda ingin mendaftar?

9. Soalan: haloo, saya nak tumpang bertanya...
Jawapan: maap. ini bukan kaunter pertanyaan.

10.Soalan: haloo, betul ke ini nombor 3234412?
Jawapan: sila dail sekali lagi. kalau saya masih menjawab betul le tu.

11. Soalan: assalammualaikum.?.?.?
Jawapan: waalaikummussalam.?.?(?tupp!?.?.?terus letak telefon.salam kite wajib jawab)

12.Selamat mencuba :)

Chopp : Ni entry copy paste,Original owner die aku tak jumpe.So sorry kalau x nyatakan sumber :)

Monday, 14 November 2011

One Day

“Live each day as if it's your last', that was the conventional advice, but really, who had the energy for that? What if it rained or you felt a bit glandy? It just wasn't practical. Better by far to simply try and be good and courageous and bold and to make a difference. Not change the world exactly, but the bit around you. Go out there with your passion and your electric typewriter and work hard at...something. Change lives through art maybe. Cherish your friends, stay true to your principles, live passionately and fully and well. Experience new things. Love and be loved, if you ever get the chance.” 


- salah satu  petikan dari novel One Day-




P/S : Rugi kalau tak baca :)

Apa yang kita nak buat dalam hidup?

Apa yang kita nak buat dalam hidup?.Ramai je yang tanya soalan ni kan,dari ibu-bapa,cikgu,tak pun kawan and for sure la diri kita sendiri.Korang pernah rase tak yang ape yang korang impikan dari kecik tak menjadi,macam yang korang inginkan?.Aku la salah sorang nye tu.


Yup,bukan semua yang kita nak kita dapat,tapi aku jeles sangat-sangat bila ade orang yang dapat tentukan hidup die macam yang diorang mahu.Memang sangat jeles ok,hehe.


Nak tahu macam mana aku ubatkan hati aku yang jeles ni,aku cakap dekat diri sendiri,mesti diorang jugak jeles dengan kita,nak jadi macam kita (nak sedapkan hati).Macam yang orang selalu cakap,just follow the flow, tapi pada masa yang sama kene la berusaha jugak dan akhir sekali, serahkan semuanya pada Allah.


Mesti ade hikmah nye kan,kenapa kita jadi macam ni,kenapa diorang jadi macam tu?Cuma kita je kot yang tak dapat cari lagi ape hikmahnya.So,jangan jeles-jeles ok,hehehe :)







Sunday, 13 November 2011

Kan bagus kalau tak tahu

Kan bagus kalau kita tak tahu pasal benda yang kita tak nak tahu or memang tak nak ambil tahu,contohnya,perkara yang kita tak boleh nak terima la.Yela,kalau kita tak tahu,xde la rasa sakit hati or asyik terfikir je pasal perkara tu 24/7.

Tapi nak tak nak,kalau kita dah tahu,kene fikir jugak pasal perkara tu kan???.Mesti rasa pening kepala,dan kata balik,kan bagus kalau aku tak tahu.Yupp,tu la yang bermain kat fikiran aku sekarang ni,masalah sendiri tak selesai,di tambah pulak dengan masalah orang lain.Sekali lagi,kan best kalau aku tak tahu.

Sekarang ni,just relax kan diri,and try to think positive and face it with smile :)

Thursday, 10 November 2011

Kain Pak Imam

Kisah ini benar-benar terjadi padaku sewaktu aku kanak-kanak dahulu.
Ayah aku suka memberi amaran padaku dengan menjeling garang jika aku membuat sesuatu yang tidak disukainya. Contohnya, jika ke kedai, kalau aku mengambil gula-gula, dia akan menjeling padaku bermakna aku disuruh letakkan semula gula-gula itu ke tempatnya semula.

Suatu hari, aku mengikut ayah ke surau untuk solat maghrib.Ketika sedang rukuk, aku melihat kain pelikat tok imam tersepit di celah punggungnya.
Aku yang 'konon'nya ingin membantu, terus menarik kain yang tersepit itu.
Ayahku yang sedang solat terus memberi jelingannya padaku. Aku pun faham maksudnya itu, lalu terus memasukkan semula kain pelikat tok imam itu semula ke celah punggung tok imam tadi. Apalagi,melatah lah tok imam tadi.


Habis satu jemaah batal solat mereka kerana turut terkejut dengan latahan tok imam tadi. Ayahku yang bermuka merah padam menahan malu dan marah mengheret aku balik ke rumah. Malam tu, berbirat punggung aku dirotannya.



Sumber : Sini



Tuesday, 8 November 2011

Pocket Doraemon :)

Sumber : Google

Kalau la pocket doraemon tu boleh berfungsi,korang nak mintak ape ye???Hehehe,aku ske kalau otak jadi macam budak kecik sekejap,saje nak lepas tension.Yela,kalau budak kecik,ape yang diorang tengok tu la yang diorang percaya,sebab tu la orang cakap yang budak kecik ni x pandai menipu.

Balik pada pocket doraemon tadi,kalau la boleh berfungsi,aku nak mintak die hilangkan semua tension aku ni,haha.Biar ingatan yang gembira je tinggal.So boleh la senyum lebar je :)

Malangnye,kalau aku nak akal macam budak-budak pun,memang tak dapat la,sebab aku ni dah besar,so fikiran kene la seiring dengan usia.Betul tak???

Yang kat atas tu semua macam kiasan je,kalau nak mintak something,mintak la pada Allah,sebab Dia kan Maha mendengar,bukan pada pocket doraemon,hehehe :)

Sunday, 6 November 2011

Berbudi bahasa tak bertempat

Contoh : Si A tengah makan kuih,kuih tu memang sedap,si A ni pulak makan sampai x ingat dunia.Last-last kuih   tu tinggal satu or dua je,tapi si A ni rase die boleh habiskan semua kuih tu,tapi disebabkan die ingat nak bagi orang lain pulak yang rasa kuih tu or malu nak habiskan,so dia biarkan je la satu dua kuih yang tinggal tadi tu.

Ni la yang orang kata,berbudi bahasa x bertempat,selalu je jadi mcm ni,padahal tinggal satu je lagi,dah alang-alang tu habiskan je la,time tu pikir malu la,nak bagi orang lain la & macam lagi la.

Bukannya orang pikir lain pun kalau die habiskan kuih tu,die je yang pikir bukan-bukan.At last,orang lain tak makan,terus jadi membazir,kan x elok tu.

Korang ade x jumpa situasi yang macam ni,ke aku je????hehehehehe :)




Thursday, 3 November 2011

Goreng pisang

Sumber : Google

Korang tahu tak lagu ni,kalau pegi camping or ade aktiviti je,mesti selalu guna lagu ni.Memang syok gile,perkataan yang pelik pun boleh keluar,kalau team tu kalah,mesti kene booo ngan team lain,hehehe..

Goreng pisang,
Goreng pisang,
Goreng pisang sekarang,

Pisang ape?
Pisang ape?
Pisang ape sekarang?

Pisang Emas,
Pisang emas,
Pisang emas sekarang,

Emas ape?
Emas ape?
Emas ape sekarang?

Yang lain korang sambung la sendiri :)





Thoughtless Thursday



You're trying and then you fail,
So,you're trying again,
But you get the same result,
Then you're tired and decide to give up

Now,let me tell you this,
The truth failure is when you stop trying and praying


Tuesday, 1 November 2011

Selamat Hari Lahir :)


You raise me up, so I can stand on mountains,
You raise me up, to walk on stormy seas,
I am strong, when I am on your shoulders,
You raise me up... To more than I can be


Hari ni mak aku punye birthday,cantik je tarikh die 1.11.11,hehehe.Semoga mak aku dipanjangkan umur dan dimurahkan rezeki.Semoga sentiasa cikgu yang baik kepada anak muridnya,isteri yang baik kepada suaminya dan mak yang baik kepada anak-anaknya.


Terima kasih kerana menjadi Ibu terbaik sedunia :)


Monday, 31 October 2011

Memang dah terbalik sekarang ni

Sepatutnya anak-anak yang kene dengar cakap ibu-bapa,ni dah terbalik,ibu-bapa pulak yang kene dengar cakap anak,sape yang lahirkan sape pun aku tahu,hehehe.Memang dunia dah akhir zaman dah ni.

Anak-anak siap hantar parents die kat rumah orang tua lagi,kesian kan??Penat-penat ibu die mengandungkan die selamam 9 bulan 10 hari,ayah die cari nafkah supaya dapat besar & sekolahkan kita,sampai masuk u lagi.Ni bila dah keluar u pulak,gaji dah besar,bagi kat mak bapak pun x nak.

Korang kene ingat kasih ibu membawa ke syurga,kasih ayah membawa bahagia :)


Sunday, 30 October 2011

Happy Sunday

Hari-hari minggu ni,duduk rumah jugak yang best,guling sane,guling sini,hehehe.Hujung minggu ni,aku lebih banyak online dari biasa,terperap dalam bilik je la maksudnye,hehe.Kalau tak pun,aku baca komik or novel je.Layan cerita pun best jugak :)

Kalau korang plak buat ape ye?

1.Jalan-jalan ke?
2.Shopping or window shopping ?
3. Pergi picnic ke ?
4. Basuh kereta ke ?
5.Alasan anda sendiri :)

Saturday, 29 October 2011

Menang jua akhirnya

Tahniah negeri sembilan,mampu bangkit walaupun dah ketinggalan 1-0,tapi terima kasih jugak kat penjaga gol terengganu,hehe.Tahniah dekat Hai-o,gol tu memang tersangat la menarik,Yang lame tetap mantopp.Piala Malaysia yang ke-3 untuk negeri sembilan,so,memang terbaeeekkk la.

Walaupun aku jarang-jarang tengok bola,tapi game malam ni memang terbaik,dua-dua team main sungguh-sungguh.Kata orang semangat kesukanan tu ade.

Tahniah sekali lagi 
NEGERI SEMBILAN
PIALO MALAYSIA KITO PUNYO :)

Choppp : kebanyakkan status kat fb semuanya pasal bola :)


Friday, 28 October 2011

For all women around the world



I'm talking about you,you,you and you :)


knows that she is stronger because she knows her weaknesses, 
wiser because she has learnt from her mistakes , 
and laugh more often because she has known sadness




Bola punya pasal


Canggih betul zaman sekarang ni,kalau x puas hati,ade je cara yang nak ditunjukkan.Laman web FAM pun kene hacked,pandai betul diorang ni,sistem kat malaysia ni senang sangat ke kene ceroboh???Lagi satu,kalau nak tunjukkan kemarahan anda tu,gunakanlah saluran yang betul,x payah la sampai macam ni sekali.Nampak sangat xde semangat kesukanan.Peace Yo :)

Monday, 24 October 2011

Oh, manusia

Oh manusia,kalau orang baik,pernah buat silap sekali je,yang dipandang hanya kesilapan orang tu terus,kebaikannya lansung tak ambil peduli.Agaknya lupa kot,yang manusia ni mana ada yang sempurna.

Aku ambik contoh la,Dato' Lee Chong Wei ( yup,aku peminat badminton :).Masa die menang selalu je ade orang sokong,tapi bila dah kalah,semua cakap yang die patut berudur la,dah tak kuat lagi la and macam-macam lagi la.Diorang lupa agaknya,yang die dah banyak kali harumkan nama Malaysia.Habis bab Lee Chong Wei :)

Mana ade manusia yang selalu berada di atas je,hidup ni kan macam roda,kejap ade kat atas,kejap ade kat bawah.So,support la time orang tu time die ade kat atas dan kat bawah,ni tak bila dah time kat bawah,tinggalkan macam tu je.

SO,PLEASE SUPPORT EACH OTHER.

Sunday, 23 October 2011

Kosong.

   Perhatian : ini entry kosong,nak baca boleh,x baca pun boleh :)


Lame betul tak update blog ni,sorry la ye,memang busy sangat minggu ni.Nak bukak lappy pun tak boleh,ni kan pulak nak online,cuba korang bayangkan betape busy nye aku,Hehehe.

Start besok baru boleh update blog ni dengan lebih sistematik kot (ayat nak canggih ).So x de la kejap ade kejap x de :)

Chopp : N.9  vs  Terengganu,rase-rasenye sape menang ye???

Thursday, 20 October 2011

Entry pendek 3

Google


Berhenti bercita-cita adalah tragedi terbesar dalam hidup manusia
-Andrea Hirata-

Jangan pernah menyerah kawan :)


Monday, 17 October 2011

Takut nak kahwin!!!!

Google

Aku la salah sorang nye tu,hehehe.Sebab ape?

1. Belum sedia memberikan 100% komitmen pada rumahtangga

2. Pasal ibu mertua ( sebab selalu ade je ibu mertua yang suka masuk campur dalam hal rumahtangga anak-anak,ade yang sampai bercerai disebabkan ibu mertua ni )

3. Tumpukan perhatian pada kerjaya.

4. Takut,sebab zaman sekarang ni memang banyak yang bercerai-berai kan ( ingat :bercerai tu adalah perkara halal yang paling dibenci Allah )

5. Sila nyatakan alasan korang

6. Semua alasan diatas diabaikan kalau dah sampai seru dan bersedia jelah menghadapi kehidupan berumahtangga,InsyaAllah bahagia dunia akhirat :)

Nota : tiba-tiba fikir pasal kahwin pula,hahahaha ( merepek )

Sunday, 16 October 2011

There's always hope

Dedicate for my big brother
and
 for those who have cancer :)


Source : Google


There is no medicine like hope, no incentive so great, and no tonic so powerful as expectation of something better tomorrow.
 - Orison Marden -


Source : Google


Saturday, 15 October 2011

5 sekawan & abang besar ;)

Exercise
Muka tak puas hati,hehehe
ape pandang-pandang???
Nak gaduh ke???
Abang besar :)

Sudah Besar

Hari tu aku ade tunjuk pic anak arnab aku yang baru je lahir,kalau lupa,tengok kat sini.Sekarang ni,dah siap berlari-lari lagi kat dalam kandang die tu,hehe.Alhamdulillah,semuanya hidup,nanti aku tunjukkan gambar die.

Masa baru lahir tu,aku tak dapat agak lagi warna ape,dah besar ni sikit baru la dapat tengok,sekor je warna coklat,yang lain semua warna kelabu,copy paste ngan mak die,hehehe.

Tapi,aku pelik dengan mak die ni,bila anak die nak susu je,mak die mesti lari,macam main kejar-kejar dah aku tengok.Aku pun tak taw time bile anak die menyusu.

Dahlah,entry ni nak bg taw pasal anak arnab aku je,hehehe :)

BYE-BYE


Friday, 14 October 2011

Jangan main strettt je :)

Sumber : Google

Bagi sape-sape yang ade credit card tu,guna la baik-baik ok,bukan nye main sretttt je kad tu,hehehe.Mula-mula memang la sedap je guna,sebab tak payah keluar duit,the end of the day,haa,amikk ko,sekali beribu kene bayar,belum masuk interest lagi tu.

Sekarang ni,ramai orang yang bankrupt sebab guna credit card ni,kereta kene tarik,x boleh nak buat loan,rumah kene tarik,and tak pasal-pasal isteri pun lari nanti,hehehe.

Ingat bagus sangat ke pakai credit card ni,certain orang guna credit card ni bila nak jumpa client,tu kira ok la.Sebab atas urusan kerja,boleh diterima pakai la alasan tu.Kalau kaya dan rasa boleh bayar,tu memang hak diorang la kan.

Kalau nak pakai jugak,yang pertama dan terakhir yang aku nak nasihatkan cuba disiplinkan diri :)

Choppp : korang ade credit card tak??

Thursday, 13 October 2011

Entry pendek 2.


source : google


Yesterday is not ours to recover, but tomorrow is ours to win or lose. -Lyndon B. Johnson-



Monday, 10 October 2011

SEGMEN JOM TUKAR DAN KENAL RAKAN BLOGGER


Aku tengok cik soly join mcam best je.So aku pun teringin nak join,hehe.Sape nak join klik gambar tu,tutup malam ni,so ape tunggu lagi,

Hati yang sayu..

Sumber : Google

Sayu hati bila aku dengar mak aku cakap terima kasih,bukannya apa.Kalau dibandingkan dengan rasa terima kasih aku kat mak aku,tak terbalas rasanya dan memang takkan terbalas pun.So,ucapan terima kasih dari seorang mak,ibu,ummi or mama tu memang buat aku terharu sangat-sangat.

Yela,dari kecil sampai besar menjaga dan mendidik kita dengan penuh kasih dan sayang,tak mengharapkan balasan pun.Bila fikir-fikir balik,dah berapa kali ye kita ucapakan terima kasih kat insan yang melahirkan kita ni???

Bagi sesiapa yang masih mempunyai ibu bapa tu,gembirakan lah hati diorang,tunaikanlah permintaan diorang dan turuti segala kata diorang,dan bagi sesiapa yang ibu atau bapanya yang telah pergi,doakan diorang sebab doa anak yang soleh dan solehah memang takkan putus.

Sunday, 9 October 2011

Bahasa Baku

Sumber : Google


Maksud bahasa bakuBahasa baku ialah satu jenis bahasa yang menggambarkan keseragaman dalam bentuk dan fungsi bahasa, menurut ahli linguistik Einar Haugen. Ia dikatakan sebagai "loghat yang paling betul" bagi sesuatu bahasa.


Ade tak yang guna bahasa baku dalam percakapan seharian ye?kalau ade aku memang tabik springg la kat die.Aku adalah salah seorang yang x guna bahasa baku ni,tapi kalau dalam penulisan karangan masa kat sekolah je barula aku tulis guna bahasa baku.


Kalau cakap dalam bahasa baku pun,macam nak tergeliat lidah aku rasanya.Tapi aku seronok dengar orang yang cakap bahasa baku ni.


Kalau tengok zaman sekarang ni,memang ramai yang tak mempraktikkan bahasa baku ni kan?macam-macam bahasa baru yang timbul sekarang ni,sampai aku sendiri pun kadang-kadang tak paham ape yang orang tu nak bagi tahu.


So,jom sama-sama guna bahasa baku ni,kalau bukan dalam kehidupan seharian pun,guna la masa nak buat karangan atau masa nak menjawab soalan,biar tenang sikit pemeriksa tu nak baca :)


Chopp : penulisan ini bukan dalam bahasa baku :)

Saturday, 8 October 2011

Ni salah mak bapak aku la.

Sumber : Google

Sekarang ni memang ramai sangat remaja yang bermasalah kan?Yup,bila ditanya kenapa jadi macam ni,diorang cakap yang diorang ni datang dari family yang bermasalah.Ade parents yang dah bercerai la,so diorang cakap macam kurang kasih-sayang la.

First sekali aku memang bersyukur sebab setakat ni,aku x de la plak family problem ni.Tapi kalau difikirkan balik,tak boleh jugak kalau nak blame mak-bapak 100%.Sebab,certain-certain orang yang ade problem yang sama,tak de pun jadi someone yang teruk.

Konklusinya,semua orang ade masalah,cuma jalan yang diambil untuk menyelesaikan sesuatu masalah tu mungkin berbeza,dan yang lagi teruk lagi diorang letakkan kesalahan tu kat bahu mak-bapak diorang.Even tak dapat kasih sayang pun,takkan la kita nak jadi someone yang tak baik,betul tak?

Ramaikan Follower,Dapatkan Pembaca


Sape nak join,boleh tekan gambar kat atas tu ye:)

1. Nama blog : Cerita sana,cerita sini
2.Nama Blogger : Nadzirah binti Kamarazaman
3.Tahun mula berblog : 2/06/11
4.Jumlah Follower : 652 orang yang best

Bebelon


Amaran : ini entry kosong

Minggu lepas anak buah aku ade balik sini,so memang tak sah la kalau kitorang semua tido time-time nak pagi gitu,sebab si kecik ni la,memang spesis yang tido lambat.Since dari dalam perut lagi.Hahaha.

Bangun je tido,suruh aku bukak game angry bird.Kalau tak angry bird,die suruh bukak house of dead,tapi die suruh kita yang main,sebab die takut dengan zomba tu,hehe.

Cakap pasal bebelon ni,die ade keluar dengan atuk die,yakni abah aku la.Balik-balik je,aku tengok kat tangan die penuh dengan belon,bila orang mintak tak kasi,tapi suruh kite tiup pulak.Kalau die tiup belon tu,belon tu tak besar-besar,tapi penuh air-liur dekat belon tu (geli sket).

Tapi sekarang die dah balik rumah die dah,dan tinggal belon-belon yang banyak je kat rumah ni,memang dah boleh buat birthday party dah.Hari-hari belon tu meltup,yang aku kat rumah ni,terkejut-kejut dibuatnya.

Entah bile nak datang lagi.Maklumla,die kat utara yang kitorang kat selatan.Ceh,ceh,ceh,macam cinta jarak jauh la pulak..Ok la,nak cerita pasal tu je sebenarnya.

Thursday, 6 October 2011

Steve Jobs 1955-2011

Google

Apple has lost a visionary and creative genius,and the world has lost an amazing human being.
Those of us who have been fortunate enough to know and work with Steve have lost a dear friend
and an inspiring mentor.Steve leaves behind a company that only he could built,
and his spirit will forever be the foundation of Apple.


Spontaneous Thursday

Benci betul bila nak pakai barang,
then barang tu takde pulak.
&
Benci betul bila lupa apa yang kita nak cakap.





Chopp : Apa yang baik datang dari tuhan,kelemahan tu datang dari diri kita sendiri :)



Tuesday, 4 October 2011

Entry pendek



Berserah boleh,
Tapi jangan menyerah.


Mayat

Seorang pegawai polis masuk ke bilik mayat sebuah hospital untuk menyiasat punca kematian tiga lelaki sekaligus. Selepas memeriksa mayat-mayat itu, dia bertanya kepada penjaga bilik berkenaan.
Polis : Mengapa ketiga-tiga mayat tersenyum?
Penjaga : Lelaki pertama sedang bersanding, apabila tiba2 diserang strok.
Lelaki kedua pula khabarnya menang loteri dan mati serangan sakit jantung
manakala yg ketiga disambar petir.
Polis : Hah! Kenapa disambar petir pun tersenyum?
Penjaga : Masa tu dia ingat orang sedang ambil gambarnya… tangannya pon sedang menunjukkan tanda “peace”…



Sumber : SINI

Monday, 3 October 2011

Gila komik...

Komik aku kat rumah ni dah melambak-lambak dah,hahaha.Mak aku cakap,umur dah 21,tp still macam budak-budak lagi,(hanya mampu tersenyum).Tapi mak aku tak pernah marah,cakap sikit-sikit tu biasala.

Mana tak nya,dah berkotak-kotak komik kat rumah aku ni,bila pergi books store je mesti pergi kat bahagian komik dulu,mana yang aku rasa tak baca lagi,terus aku ambik.Bacanya sekali je,kalau dah tak ingat jalan cerita komik tu macam mana,baru la aku baca balik.

Tapi bukan setakat komik je taw,aku  pun ade baca bahan ilmiah yang lain jugak,kan membaca tu jambatan ilmu.Komik ni aku suka sebab semua watak die comel-comel je.Tu yang sampai sekarang still beli lagi tu.Even haraga dah naik pun aku beli jugak,minat punya pasal.Yela dulu RM6.50,sekarang dah RM7.50.

Komik ni aku nak simpan buat koleksi,mula-mula ingat nak recycle je,tapi sayang giler.Ade yang menangis nanti,hahaha.

Chopp : Korang suka komik tak ???

Sunday, 2 October 2011

Memuji untuk dipuji

Ewwww,aku memang tak suke dengan orang yang perangai die macam ni,even ade certain-certain kawan aku yang perangai die macam ni,aku layan macam nak tak nak je.

Bukannya tak nak kawan,tapi kalau dah perangai macam tu,aku rasa memang tak lama kot aku kawan ngan die,hehehe.Die puji kita,cakap itu la ini la,tapi die nak kita puji die balik,kalau sekali dua buat perangai macam tu boleh la diterima,ni tak,tiap-tiap hari.Memang sudah lebih,

Yang  x boleh tahannye tu,bila kita tak puji,diorang boleh siap bagi hint lagi,hehehe..Comel  tak aku?Pandai tak aku?Ko boleh la,ko cantik,pandai and bla,bla,bla (semua tu contoh je taw)

Ooooo,memang aku tak tahan,kalau dalam situasi macam ni,bile die start je ckp pasal bab puji memuji ni,aku pun try ubah topik,tak pun aku buat-buat tak dengar je....

Choppp : korang pernah rasa tak situasi macam ni,& aku percaya yang buat mcm ni kaum perempuan je,lelaki aku tak pernah dengar pulak :)

Friday, 30 September 2011

SEGMENT JUST GOOGLE IT - AZURIN RAMLI


Sape nak join boleh klik banner tu,segmen ni macam best je,sebab tu aku nak join :)
syarat-syaratnya

2. copy banner atas tue,link kan sekali kat entry nie
3. buat entry dengan tajuk SEGMENT JUST GOOGLE IT- AZURIN RAMLI
4.masuk kan SYARAT sekali dalam entry korang tue
5.hantar link entry korang kat komen box aku kat entry nie.


1.NICKNAME



2. AGE



3. HOBBY


4. I WANT TO BE



5.  I LOVE TO EAT





6. I WISH I CAN



DONE  :)