Sunday, 9 October 2011

Bahasa Baku

Sumber : Google


Maksud bahasa bakuBahasa baku ialah satu jenis bahasa yang menggambarkan keseragaman dalam bentuk dan fungsi bahasa, menurut ahli linguistik Einar Haugen. Ia dikatakan sebagai "loghat yang paling betul" bagi sesuatu bahasa.


Ade tak yang guna bahasa baku dalam percakapan seharian ye?kalau ade aku memang tabik springg la kat die.Aku adalah salah seorang yang x guna bahasa baku ni,tapi kalau dalam penulisan karangan masa kat sekolah je barula aku tulis guna bahasa baku.


Kalau cakap dalam bahasa baku pun,macam nak tergeliat lidah aku rasanya.Tapi aku seronok dengar orang yang cakap bahasa baku ni.


Kalau tengok zaman sekarang ni,memang ramai yang tak mempraktikkan bahasa baku ni kan?macam-macam bahasa baru yang timbul sekarang ni,sampai aku sendiri pun kadang-kadang tak paham ape yang orang tu nak bagi tahu.


So,jom sama-sama guna bahasa baku ni,kalau bukan dalam kehidupan seharian pun,guna la masa nak buat karangan atau masa nak menjawab soalan,biar tenang sikit pemeriksa tu nak baca :)


Chopp : penulisan ini bukan dalam bahasa baku :)

5 comments:

Syara Mohammad said...

boleh... kadang-kadang lebih senang menafsirkan sesuatu melalui bahasa lebih rasmi seperti bahasa baku.

p/s: hati-hati. ada kesalahan tatabahasa. =D

EyqaLuvender said...

kalau guna ayat skema sangat dalam penulisan blog sudah jadi macam buat esei la pula...
*cuba menggunakan bahasa baku di sini...heee~

miss kinah said...

btul3...mak saya selalu tegur tgk ank2 komen fb..hehe

Mya said...

hahhaa. sekurang2nya, guna bahasa melayu standart aja, atau bahasa biasa. yang paling penting mudah faham dan ejaan penuh especially untuk penulisan blog. kalau penulisan rasmi, of course bahasa baku! =)

aimie amalina said...

weeee
betol2!
last gune bahasa baku ponmase debate ngn pidato
pas tu..huh..ntah mane baku tu ilang
hehehehehe